З 11 липня в Україні почнуть штрафувати за будь-яке куріння у громадських місцях

    832

    Під заборону тепер підпадають не лише звичайні цигарки, а й електронні, а також нагрівальні пристрої, кальяни та трав’яні вироби.

    З 11 липня набуває чинності заборона на паління у громадських місцях, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він нагадав, що у грудні 2021 року Рада посилила антитютюнові обмеження, і тепер нововведення починають діяти. Зокрема, забороняється будь-яке куріння у громадських місцях, зокрема електронних сигарет, нагрівальних пристроїв, кальянів та трав’яних виробів, а в закладах громадського харчування більше не буде зон чи приміщень для куріння.

    За словами Радуцького, порушення закону коштуватиме українцям 51-350 грн штрафу, заклади громадського харчування можуть оштрафувати на суму 3-15 тис. грн.

    Закон також запроваджує заборону на продаж неповнолітнім тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння. Продаж ним таких виробів каратиметься штрафом у розмірі 1020 грн, за повторне порушення протягом року покарають штрафом у розмірі 10 200 грн.

    “Зазначу, що закон №1978, ухвалений Верховною Радою, наближає нас до європейського законодавства. Ми виконуємо вимоги Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ щодо боротьби з тютюном. Відповідно, закон — це ще один крок на шляху євроінтеграції”, — наголосив Михайло Радуцький.

    Скільки в Україні курців?

    Водночас він констатує, що соцопитування Київського міжнародного інституту соціології свідчить, що 80% українців схвалюють заборону куріння у громадських місцях тютюнових виробів для електричного нагріву. 92% опитаних підтримують заборону продажу неповнолітнім пристроїв для нагрівання тютюну та електронних сигарет.

    Однак це дослідження показало, що через війну в Україні побільшало щоденних курців: проти 2020 роком їх кількість зросла з 23,1% до 28,3%.

    “Починають курити ті, хто кинув багато років тому. Нині ми можемо сприймати це лише як прикрий факт, — зазначив Радуцький. — Але сподіваюся, що в майбутньому вдасться переламати негативну тенденцію, спонукати людей знаходити інші інструменти для нейтралізації негативних емоцій та стресу”.

    Джерело ФОКУС