Китай випробував черговий гіперзвуковий транспорт

    132

    Як повідомляє китайське видання SCMP, вчені з Північно-Західного політехнічного університету в місті Сіань доповіли про успішний тестовий гіперзвуковий політ транспортної ракети, яка комбінувала роботу ракетних і дихаючих гіперзвукових двигунів, забезпечуючи політ у різному діапазоні швидкостей. Роботі над проєктом не завадило те, що університет давно перебуває під санкціями США.

    Університет заявив, що випробувальний політ пройшов “з повним успіхом” і став першим у світі доказом працездатності критично важливих нових технологій. Насамперед йдеться про використання недорогого і відносно чистого ракетного палива — гасу. Запуск було здійснено на невказаному випробувальному полігоні у північно-західному регіоні Китаю. Ракета стартувала з вертикального положення та продемонструвала плавний та послідовний запуск обох двигунів — допоміжного ракетного та основного гіперзвукового.

    У момент старту обидва двигуни апарату Feitian 1 працювали одночасно. Відключення ракетного двигуна сталося після переходу апарата у надзвуковий режим. ” Дихаючий ” гіперзвуковий двигун використовував для своєї роботи забортний кисень, чим економив на запасі бортового палива. Проблеми почалися при розгоні до швидкості 4 Маха – повітряна суміш перестала надходити в двигуни в достатньому обсязі, але на цей випадок було передбачено іншу систему змішування компонентів. Перемикання на другий контур дозволило розігнати апарат до більшої швидкості.

    Вчені зазначають, що ще однією проблемою було організувати переходи між різними режимами двигуна на гасі. Гас не таке активне паливо, як водень та процеси з його контрольованого запалення додав вченим роботи. Втім, політ показав, що вчені зі своєю роботою впоралися. Випробування дозволили підтвердити «прорив у деяких критичних технологіях, таких як регулювання теплового потоку та високоефективне згоряння [палива] у надширокому діапазоні швидкостей».

    Це не перший успішний випробувальний політ китайського гіперзвукового апарату. Про успішні запуски повідомлялося ще у 2019 році, а у 2021 році світ вражено дізнався про запуск Китаєм гіперзвукового «глайдера», до чого на Заході виявилися не готовими.

    Джерело: scmp.com