Марсохід Perseverance отримав пошкодження датчика вітру через занадто сильний вітер

    306

    На марсоході Perseverance серед іншого обладнання встановлена ​​метеостанція Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA), що включає два датчики вітру для вимірювання швидкості та напрямку потоків повітряних мас, а також датчики вологості, радіації та температури. Нещодавно один із датчиків вітру зазнав пошкодження, повідомив головний дослідник MEDA Хосе Антоніо Родрігес Манфреді (José Antonio Rodriguez Manfredi) з Іспанського центру астробіології.

    Причиною пошкодження став фрагмент гальки, піднятої сильними поривами вітру на Червоній планеті. Незважаючи на те, що трапилося, MEDA продовжує функціонувати, відстежуючи потоки вітру в кратері Езеро.

    “В даний час можливості сенсора обмежені, але він, як і раніше, забезпечує вимірювання швидкості та напрямки, – розповів сайту Space.com Манфреді, – Вся команда зараз переналаштовує процедуру пошуку, щоб отримати більш точні свідчення неушкодженого детектора”.

    Вчений зазначив, що, як і все обладнання, встановлене на Perseverance, датчик вітру був розроблений з урахуванням агресивного навколишнього середовища Марса, але його міцності також є межа. Сильніший порив вітру підняв гальку більшого розміру, ніж очікувалося, і в результаті датчик отримав пошкодження.

    “Ні прогнози, ні досвід, отриманий нами в ході попередніх місій, не дозволяли передбачати ні таких сильних вітрів, ні такої великої кількості такого сипучого матеріалу”, – повідомив Манфреді, зазначивши, що за іронією долі датчик отримав пошкодження від об’єкта спостереження.

    Окрім моніторингу показників вітру, погоди та дослідження складу гірських порід, марсохід Perseverance збирає найперспективніший матеріал для майбутньої місії щодо доставки цих зразків на Землю у 2030-х роках.

    Джерело: space.com



    • інші новини