Китайські вчені успішно встановили імпланти в мозок кози без розтину черепа

    426

    Встановлення датчиків на головному мозку вимагає хірургічного втручання та може призвести до ризиків для здоров’я та життя пацієнта. У той же час наука та інженерія йдуть до того, що охорона здоров’я і навіть взаємодія з комп’ютерами вимагатимуть масової установки мозкових імплантатів та датчиків. Виходом із цієї ситуації може стати технологія встановлення мозкових датчиків без розкриття черепної коробки, виключно з кровоносних судин.

    У лютому цього року на компанію Neuralink Ілона Маска обрушився шквал критики зі звинуваченням у жорстокому поводженні з тваринами. Приводом для цього стало повідомлення компанії про необхідність умертвити вісім піддослідних мавп. Не виключено, що до цього могли призвести наслідки хірургічних втручань у процесі встановлення імплантатів на мозок тварин, що передбачає підхід Neuralink.

    Альтернативою грубого хірургічного втручання може стати введення імплантатів у мозок по кровоносних судинах. Експертом у цій новій справі може вважатися молода нью-йоркська компанія Synchron, яка вже вживила кільком пацієнтам датчики в мозок через кровоносну судину в основі шиї і далі по кровотоку до місця призначення тканини мозку. Стверджується, що такі імплантати вже дозволяють людям із нейродегенеративними захворюваннями керувати комп’ютером та даними.

    Подібний метод встановлення імплантатів беруть на озброєння китайські дослідники. Вчені з Нанкайського університету в північному портовому місті Тяньцзінь повідомили, що минулими вихідними ввели датчик у мозок кози через вену і отримали сильні та чіткі електричні сигнали від мозку тварини.

    “Найбільша перевага цього методу полягає в тому, що для отримання електричних сигналів не потрібна інвазивна операція на відкритому мозку, а вся операція може бути виконана менш ніж за дві години”, – сказав провідний дослідник Дуань Фен (Duan Feng), професор коледжу штучного інтелекту університету.

    «Цей підхід – абсолютно новий спосіб захоплення електричних сигналів мозку. <..> Це може стати революційною [технологією]» , — сказав він, додавши, що експеримент, проведений у вихідні, був першим для Китаю.

    Джерело: scmp.com