Майже 15 млн доларів. Сергій Притула розповів, куди витратить гроші, зібрані на байрактари

    2649

    Український ведучий, громадський діяч і волонтер Сергій Притула разом із українським блогером Ігорем Лаченковим зібрали 600 млн грн на безпілотники Байрактар за три дні.

    Проте турецька компанія Baykar заявила, що безкоштовно передасть Україні три безпілотники, а зібрані гроші попросила направити на допомогу у боротьбі українського народу.

    Притула повідомив, що веде переговори з Міністерством оборони, щоб зрозуміти, як найефективніше витратити зібрані кошти на забезпечення перемоги України.

    «Вивільнилось майже 15 млн доларів. Учора відбувся перший етап переговорів із Міністерством оборони. Сьогодні буде другий етап. Ми намагаємося зрозуміти, як можна найефективніше використати ці гроші. Буде ухвалено рішення, чи будемо ми використовувати гроші на ще одну пташку, чи сьогодні Міністерство оборони направить нас із бюджетом 20 млн доларів на інші напрямки», — розповів він.

    Притула додав, що складність полягає в тому, що Міністерство оборони робить закупівлі під грифом «цілком таємно», тоді як волонтерам важливо публічно відзвітувати за донати.

    «Більшість контрактів, які виконує Міністерство оборони, перебувають під грифом „цілком таємно“, і вони не можуть виноситися в паблік так, як це робимо ми, волонтери. Але це гроші людей, і ми маємо звітувати публічно про нашу роботу. Завтра ми зустрінемося, щоб зрозуміти, як максимально ефективно розпорядитись грошима», — додав він.

    На думку Притули, вони не зможуть догодити всім, хто жертвував кошти на байрактари, і орієнтуватимуться на потреби українських військових.

    «Мені за вчора тисячі людей написали, на що я маю витратити ці гроші. Я розумію, що тепер буде проблема. Ми всім не зможемо догодити. Ми можемо закрити, наприклад, величезне транспортне питання, а люди скажуть, що ми давали на літаки, щоб вони знищували русню. Ми займатимемося допомогою армії, і орієнтуватимемося на запити військових. Армія нарізає нам завдання, а не емоції», — наголосив він.

    Притула також заявив, що байрактари, які безкоштовно передасть Baykar Україні, матимуть відмітку «Народний Байрактар».

    «Наші з вами байрактари будуть мати наліпку „Народний Байрактар“. І коли ви побачите відео роботи цієї пташки, як палає черговий російський корабель, чи злетить у повітря „Панцир“ на Зміїному, ви можете сказати — о так, тут є мій внесок! Навіть якщо це були 80 копійок (а були і такі донати). Бо маленьких внесків не буває. Кожна гривня наближала нас до мети!», — сказав він.