NASA призупинило спроби розгорнути зонда «Люсі»

    194

    У NASA повідомили, що незабаром юпітеріанський зонд Lucy («Люсі») на кілька місяців вийде із зони стійкого зв’язку із Землею, і спроби повністю розгорнути сонячну панель апарату, що заклинила, на цей час доведеться припинити. Наступного разу високошвидкісний канал зв’язку із зондом з’явиться 16 жовтня. Тільки після цього в NASA ухвалять рішення про продовження спроб довести розкриття панелі до 100% або зупинитись на досягнутому.

    У той же час у NASA повідомляють про значний прогрес у розкритті панелі, що заклинила. Серія спроб з 6 травня по 16 червня призвела до того, що панель розкрилася на 353–357 градусів із 360 можливих. Цього цілком достатньо для нормальної роботи бортових систем зонда. Тим більше жорсткість каркаса панелі навіть у такій степені розкриття досить велика для стійкості всієї конструкції.

    Дві сонячні панелі зонда, кожна з яких має діаметр близько 7 м, були складені гармошкою, щоб поміститися в обтічник ракети-носія. На орбіті одна панель розгорнулася повністю, а друга відкрилася на 345 градусів. Електродвигун, який тягнув трос-розтяжку, не міг довести панель до фіксатора. На щастя електродвигуни були спроектовані з запасною обмоткою і в NASA запропонували включати відразу по дві обмотки для збільшення моменту, що крутить. Це принесло частковий успіх, і панель розкрилася ще сильніше, хоча до фіксатора вона, як і раніше, не дотягнула.

    Найсильніше в NASA побоюються, що панель згорнеться в ході маневрів зонда з включенням двигуна. Але зараз команда майже впевнена, що нічого поганого не станеться.

    21 червня космічний апарат успішно виконав маневр корекції траєкторії, який є другим у серії маневрів з підготовки космічного апарату до прольоту Землі. Днями зв’язок з апаратом буде частково припинено до третього гравітаційного маневру біля Землі 16 жовтня. Після відновлення зв’язку в повному обсязі буде ухвалено рішення продовжити спроби розкрити панель до фіксатора або припинити їх.

    Зонд “Люсі” відправлений на зустріч з астероїдами на орбіті Юпітера, які утворилися ще в епоху зародження Сонячної системи. Місія триватиме 12 років і хотілося б, щоб вона розпочалася без суттєвих проблем.

    Джерело: nasa.gov