Ровер Curiosity виміряв вміст органічного вуглецю на Марсі – його достатньо для зародження життя

    64

    Вчені NASA вперше виміряли обсяг вмісту органічного вуглецю в породах Марса, на що пішло кілька років розшифровки даних з марсоходу Curiosity. Експеримент проводився один раз багато років тому, але він відповів на головне питання – для зародження та існування біологічного життя на стародавньому Марсі було достатньо вуглецю, одного з ключових компонентів органіки.

    «Загальний органічний вуглець — це один із кількох вимірів [або індексів], які допомагають нам зрозуміти, скільки матеріалу доступно як сировина для пребіотичної хімії і, можливо, біології, — сказала Дженніфер Стерн (Jennifer Stern) із Центру космічних польотів імені Годдарда НАСА у Грінбелті, штат Меріленд. — Ми виявили щонайменше 200-273 частини органічного вуглецю на мільйон. Це порівняно або навіть більше, ніж кількість, виявлена ​​в породах в дуже малолюдних місцях на Землі, таких як пустеля Атакама в Південній Америці, і більше, ніж було виявлено в метеоритах Марса».

    Органічним вуглецем вважається вуглець, пов’язаний із атомом водню. Це є основою для органічних молекул, про які ми знаємо на прикладі земного біологічного життя. Вуглець може бути похідним вулканічних процесів і хімічних реакцій, тому важливо визначити наявність саме органічного вуглецю, а не цього хімічного елемента загалом. Втім, його й раніше знаходили на поверхні Марса та визначали у метеоритах із Червоної планети. Однак експеримент на приладі Sample Analysis at Mars (SAM) марсоходу Curiosity дозволив кількісно оцінити обсяг цього ключового компонента на Марсі для зародження життя.

    Прилад SAM є піч з датчиками газів. Зразки породи Марса, видобуті з грязьових відкладень у місці передбачуваного доісторичного водоймища, були розжарені на початок хімічних реакцій у присутності кисню. Високі енерговитрати на цей експеримент дозволили провести його лише один раз, але воно того варте. У ході хімічної реакції у камері утворився вуглекислий газ (CO2), обсяг якого дозволив оцінити вміст органічного вуглецю у зразках породи.

    Експеримент не дає однозначної відповіді на питання про те, чи було на стародавньому Марсі біологічне життя чи ні. Але він однозначно говорить про те, що умови для її зародження там були, коли кілька мільярдів років тому по Марсу були річки, озера та моря.

    Джерело: nasa.gov