Станція BepiColombo здійснила другий гравітаційний маневр біля Меркурія та показала поверхню планети

    2464

    Європейське космічне агентство (ESA) повідомляє про те, що автоматичний апарат BepiColombo, призначений для всебічного дослідження Меркурія, здійснив другий гравітаційний маневр біля цієї планети.

    Нагадаємо, станція BepiColombo була успішно запущена у жовтні 2018 року. Це спільний проект ESA та Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA).

    Траєкторія перельоту апарату складна і включає дев’ять гравітаційних маневрів. Перший був зроблений біля Землі, два наступних – біля Венери. Крім того, програмою передбачено шість маневрів біля самого Меркурія: перший був виконаний на початку жовтня 2021 року, другий — 23 червня 2022-го, а третій запланований на червень 2023-го. Ці операції дозволять станції вийти на робочу орбіту у 2025–2026 роках.

    ESA зазначає, що в ході маневру станція опинилася на відстані близько 200 км від поверхні Меркурія. При цьому виконувалося фотографування за допомогою набору камер MCAM: вони дозволяють отримувати монохромні зображення з роздільною здатністю 1024×1024 точки.

    На отриманих знімках видно різні утворення планети. Це, зокрема, кратер під назвою Heaney та рівнина Caloris – найбільша ударна структура на Меркурії, діаметр якої становить 1550 км.

    Джерело: esa.int