Життя на Марсі: вчені виявили форму життя, стійку до умов планети

    109

    З бактерій, що вижили в екстремальних марсіанських умовах, можна виготовляти біомаркери або захисне покриття для об’єктів у космосі.

    Питання можливості життя на Марсі давно турбує астрономів, фізиків, і дослідників космосу. Фахівці аналізують склад повітря, ґрунту та температур на поверхні, намагаючись знайти відповідь на це питання.

    Група вчених BIOMEX опублікувала дослідження, згідно з яким бактерії звичайного чайного гриба зможуть вижити в марсіанських умовах.

    Ще у 2014 році дослідники направили експериментальні зразки культури чайного гриба на Міжнародну космічну станцію (МКС). В умовах адаптованих під марсіанські клітини гриба провели 1,5 роки, після чого були доставлені на Землю для проведення експерименту.

    У земних умовах дослідні культури чайного гриба було відновлено та їх знову розводили протягом 2,5 року.

    Вчені з’ясували, що попри пошкодження мікробної структури культур гриба бактерії змогли вижити. Целюлоза, що виробляється бактеріями, можливо, допомогла вижити грибу. А це доводить, що бактеріальну целюлозу можна використовувати як біомаркер або захисне покриття для об’єктів у космосі.

    Джерело: frontiersin.org