У Китаї за допомогою суперкомп’ютера створено штучний інтелект масштабу мозку

    253

    Дослідники описали його як модель ІІ «в масштабі мозку», яка може знайти застосування в різних областях, від безпілотних транспортних засобів і комп’ютерного зору до хімії та інших наукових відкриттів.

    Вчені-комп’ютерники в Китаї стверджують, що запустили програму штучного інтелекту, яка використовує архітектуру, таку ж складну, як людський мозок.

    Про це повідомляє Independent.

    Модель штучного інтелекту, що отримала назву “багуалу” або “горщик алхіміка”, була запущена на суперкомп’ютері останнього покоління Sunway, що базується в Національному суперкомп’ютерному центрі східної провінції Цзянсу.

    Sunway TaihuLight офіційно вважається четвертим найпотужнішим суперкомп’ютером у світі, проте дослідники стверджують, що остання демонстрація ставить його в один ряд із US Frontier, який наразі очолює список.

    Sunway був визнаний найпотужнішим комп’ютером у світі в період з 2016 по 2018 рік згідно зі списком провідних суперкомп’ютерів Top500, проте китайські установи більше не надають до цього списку даних про продуктивність. У Китаї досі 173 суперкомп’ютери входять до рейтингу Top500 — більше, ніж у будь-якій іншій країні.

    Газета South China Morning Post повідомила, що програма “багуалу” працювала зі 174 трильйонами параметрів, що, за деякими оцінками, суперничає з кількістю синапсів у людському мозку.

    Видання повідомило, що суперкомп’ютер Sunway має понад 37 мільйонів процесорних ядер, що вчетверо більше, ніж у купекомп’ютера Frontier у США.

    Він також має дев’ять петабайт пам’яті, що еквівалентно більш ніж 2 мільйонам HD-фільмів.

    Один дослідник сказав, що його міць дала останній версії Sunway можливість виконувати паралельні обчислення таким чином, що імітує людське мислення, заявивши, що це “все одно що їсти під час перегляду телевізора”.

    Джерело: independent.co.uk