Підвищена сонячна активність змусила малі супутники швидше повертатись на Землю

    168

    Наприкінці 2021 року оператори угруповання супутників Swarm Європейського космічного агентства (ESA) помітили, що їхні супутники, які займаються вимірами магнітних полів, почали зближуватися із Землею майже в 10 разів швидше, ніж раніше. Явище збіглося з початком нового сонячного циклу і найближчими роками це може призвести до втрати безлічі малих супутників.

    За даними представника Swarm, якщо останні 5-6 років супутники рухалися до Землі зі швидкістю близько 2,5 км на рік, то з грудня по квітень швидкість падіння збільшилася до 20 кілометрів на рік.

    Супутники, що знаходяться на навколоземних орбітах, зустрічають опір надзвичайно розрідженої на такій висоті земної атмосфери, що змушує їх сповільнюватися і швидше потрапити в атмосферу. Зокрема, через це Міжнародна космічна станція регулярно коригує орбіту, залишаючись на висоті понад 400 км над планетою. Додатково такий опір допомагає очистити околиці Землі від космічного сміття, що теж падає і згорає в атмосфері.

    При цьому вчені стверджують, що щільність атмосфери багато в чому залежить від сонячної активності в ході 11-річного сонячного циклу – чим вона вища, тим опір інтенсивніший. У ході останнього циклу, що завершився у 2019 році, активність була не надто високою. Проте з минулої осені наша зірка «прокинулася» і генерує дедалі більше т.зв. сонячного вітру, сонячних плям та сонячних спалахів, що впливає і на Землю.

    За словами вчених, підвищення сонячної активності веде до зростання щільності повітря у верхніх шарах атмосфери там, де вона взаємодіє із сонячним вітром. Це сповільнює супутники, багато з розташованих на малій висоті екземплярів зближуються із Землею з підвищеною швидкістю.

    У випадку з угрупованням Swarm операторам довелося включати маневрові двигуни для коригування орбіти, але це веде до підвищеної витрати пального і, як наслідок, зниження загального ресурсу. Більше того, багато хто з малих супутників, які виводяться на орбіту останнім часом, взагалі не мають двигунів, тому й висоту вони скоригувати не можуть.

    «Космічна революція» останніх років, внаслідок якої на орбіту вивели сотні об’єктів, припала на період щодо низької сонячної активності і тепер, коли активність виявилася вищою за заявлені вченими прогнози, власники, ймовірно, почнуть масово втрачати з ними зв’язок.

    Хоча операторам супутників зростання сонячної активності не обіцяє нічого хорошого, загалом планеті такі зміни можуть навіть піти на користь – це допоможе очистити від космічного сміття навколоземний простір. Термін життя уламків космічної техніки в такий час стрімко скорочується, що веде до звільнення космосу в найближчих околицях Землі. Це явище має й негативну сторону — масове прискорене падіння космічного сміття може пошкодити супутники , які працюють на нижчих орбітах. Тим з них, які оснащені маневровими двигунами, доведеться витрачати паливо, решті – тільки покладатися на удачу.

    Джерело: space.com



    • інші новини