Вчені створили лазер, який може працювати вічно

    4500

    Дослідницька група з Університету Амстердама вирішила проблему з базовою концепцією атомних лазерів, яка спантеличила фізиків з того часу, як вони були вперше продемонстровані майже 30 років тому.

    Вчені створили атомний лазер, який може працювати вічно, відкриваючи потенціал технології наступного покоління для використання у комерційних цілях.

    На відміну від звичайних оптичних лазерів, атомні лазери створюються з чогось відомого як конденсат Бозе-Ейнштейна (БЕК) атомів, які випускають промені матерії.

    Вони вимагають багато енергії для утримання та підтримки переохолодженого стану, а це означає, що досі їх можна було запускати лише протягом короткого часу.

    “У попередніх експериментах поступове охолодження атомів виконувалося в одному місці”, – сказав професор Флоріан Шрек, який керував дослідженням.

    «У нашій установці ми вирішили розподілити етапи охолодження не в часі, а у просторі: ми змушуємо атоми рухатися, доки вони проходять послідовні етапи охолодження. Зрештою, ультрахолодні атоми потрапляють у центр експерименту, де їх можна використовувати для формування когерентних хвиль матерії БЕК.

    Але поки ці атоми використовуються, нові атоми вже знаходяться на шляху до поповнення БЕК. Таким чином, ми можемо підтримувати цей процес практично вічно».

    Коли оптичний лазер був винайдений у 1950-х роках, його масштаби можливого застосування були невідомі, і те саме може бути вірним і для атомних лазерів.

    Деякі вчені сподіваються, що вони викличуть аналогічну революцію в атомній оптиці, точних атомних годинниках та інших вимірах фундаментальних стандартів. Одним із прикладів цього можуть бути голографічні зображення надвисокої роздільної здатності, які зроблять доповнену або віртуальну реальність невідмінною від реальності.

    Вирішивши проблему створення безперервного лазера на атомах, дослідники тепер планують використовувати його для створення стабільного вихідного пучка речовини, який усуне перешкоди для технічних додатків.

    Джерело: independent.co.uk