Білорусь і росія позбавлені доступу до Великого адронного коллайдера

    62

    У зв’язку з міжнародним відчуженням росії та її поплічників від цивілізованого світу, російські та білоруські вчені будуть змушені повернутися до кам’яного віку.

    Білорусь та росію виключили з центру доступу до Великого адронного колайдера у відповідь на звернення українських учених.

    Про це повідомили у Європейській організації з ядерних досліджень.

    Перед цим був тимчасово обмежений доступ для цих країн до центру досліджень у зв’язку із санкціями західних країн після вторгнення росії в Україну та підтримки її дій з боку Білорусі.

    «ЦЕРН було створено після Другої світової війни, щоб об’єднати нації та людей для мирного зайняття наукою… Основні цінності організації завжди ґрунтувалися на транскордонній науковій співпраці, проте агресія однієї країни проти іншої суперечить цим цінностям», — заявили в Європейській дослідницькій організації.

    За умовами раніше укладених договорів, співпраця буде повністю припинена лише у 2024 році, тобто після закінчення дії попередніх угод. Але вже зараз російські та білоруські вчені практично не мають доступу до наукових досліджень у ЦЕРН.

    Джерело: cursorinfo.co.il



    • інші новини