Армія США зробила крок до вуглецевої нейтральності — військові запустили першу плавучу сонячну ферму

    125

    Повідомляється, що в одному з основних гарнізонів армії США – Форт-Брег (Fort Bragg) у Північній Кароліні – урочисто введена в експлуатацію перша армійська плавуча сонячна електростанція. Установка потужністю 1,1 МВт стала найпотужнішим об’єктом такого роду на південному сході США.

    Масив плавучих елементів з’явився в результаті співпраці між військовими гарнізону та компаніями Ameresco (займається відновлюваними джерелами енергії) та Duke Energy (одна з енергетичних компаній Північної Кароліни). Очікується, що масив фотоелементів «допоможе мінімізувати перебої у подачі електроенергії та пошкодження системи під час перехідних процесів» або, простіше, під час аварійних відключень у розподільній електромережі. Для цього, зокрема, у систему вбудовано рішення для автоматичного включення подачі енергії після спрацьовування захисної автоматики (гроза, падіння дерев тощо).

    Загалом в США плавучі сонячні електростанції впроваджуються повільніше ніж станції з іншими варіантами розміщення — на полях, дахах і, загалом, суші. Водночас у США вистачає водних об’єктів достатньої площі для встановлення сонячних батарей. І якщо на озерах, як у разі установки в Форт-Брегг, це може частково нашкодити живності та рослинам, то при встановленні батарей над меліоративними водними каналами вони нічому не завадять.

    Установка сонячних ферм на водній гладі має свої плюси та мінуси. Головний мінус – вона обходиться дорожче за рахунок використання плотів і глибшої ізоляції від попадання вологи. Але в плаваючих сонячних фермах є і вагомий плюс – пасивне охолодження панелей за рахунок більш прохолодного середовища, що веде до кращої роботи панелей і збільшення терміну їх роботи.

    Армія США, як і решта американського суспільства, рухається до вуглецевої нейтральності. Запуск першої плавучої сонячної електростанції – це один із багатьох кроків на цьому шляху. Для досягнення поставленої мети, якщо вірити джерелу, військовим необхідно розвернути в США ще 14 999 подібних електростанцій.

    Джерело: extremetech.com