Еміграція інформації: Україна переносить державні дані до європейських дата-центрів

    124

    Будь-яка сучасна держава зацікавлена ​​у безпеці власних даних. Тому дії, які вживає Україна, не повинні викликати подиву, особливо з урахуванням того, що на самому початку війни один з державних дата-центрів був серйозно пошкоджений. Йдеться про досягнення домовленостей з низкою західних країн про перенесення даних, що мають державне значення, в ЦОД, розташовані за межами країни.

    На даний момент близько 150 баз даних, включаючи міністерські, вже перенесено до неназваного хмарного ЦОДу на території Польщі. Пріоритет надається даними, для яких використовувалися локальні сховища місцевих ЦОД. Обсяг деяких урядових БД становить близько 1,5 Пбайт. Під час перенесення інформації вживаються додаткові заходи щодо безпеки, включаючи шифрування. Зазначається, що ухвалені політики резервного копіювання допомогли зберегти дані, які опинилися в постраждалих IT-системах.

    Зважаючи на все, уряд і далі збирається дотримуватися розподіленої стратегії зберігання. Вже ведуться переговори щодо розміщення копій даних із країнами Прибалтики, зокрема, з Естонією, а також із деякими країнами Євросоюзу — наприклад, Францією. Варто зазначити, що сама Естонія, яка давно розвиває програму «цифрового уряду» і напрацювала у цій сфері певний досвід, також зберігає резервні копії важливих даних за межами власної території у ЦОД Люксембургу.

    Джерело: wsj.com