Пластикове сміття з океану можна переробляти на антибіотики

    144

    Несподіване застосування пластикових відходів, що потрапляють у світовий океан, вигадали фахівці інституту океанографії. З’ясувалося, що такий пластик може стати джерелом антибіотиків.

    Океани переповнюються пластиковими відходами, порушуючи життя флори та фауни морського світу. Щороку океани отримують від людства «подарунок» у вигляді 5-13 млн. тонн пластикового сміття.

    Несподівані результати показало дослідження, проведене студентами разом із інститутом океанографії Скриппса. У результаті зроблено висновки, що вмісту біомаси у пластикових відходах достатньо для виробництва антибіотиків.

    Експеримент полягав у тому, що у пакет із поліетиленового пластику високої та низької щільності налили воду з Тихого океану та залишили на 90 днів.

    За цей час дослідникам вдалося отримати 5 бактерій, здатних продукувати антибіотик із морського пластику. Причому, цей вид антибіотиків виявився особливо ефективним проти бактерій, стійких до більшості відомих антибіотиків.

    Провідний спеціаліст дослідження Андреа Прайс заявила:

    “Медична криза, через яку антибіотики не можуть впоратися зі стійкими бактеріями, змушує переходити на пошуки альтернативних джерел протимікробних лікарських препаратів”.

    Раніше повідомлялося, що частки пластику виявлені у снігах Антарктиди. Загроза розповсюдження пластику по всьому світу стала особливо реальною, коли вчені виявили сліди пластикових пляшок та пакетів у свіжому снігу в Антарктиді.

    Джерело: phys.org



    • інші новини