Норвежці запустили першу у світі газову турбіну на чистому водні

    186

    Вчені з Університету Ставангера в Норвегії повідомили про запуск першої у світі газової турбіни на чистому водні. Вона виробляє електрику та тепло для потреб університету. Ефективність турбіни на водні нижча, ніж на природному газі, проте дозволяє використовувати діючу інфраструктуру і назавжди забути про викиди CO2.

    Газові турбіни – популярне рішення в літаках, поїздах, кораблях, генераторах, насосах, компресорах та багатьох інших пристроях. Турбіни працюють від різного палива, але більшість із них – близько 90 % – працюють на природному газі. Видобуток та спалювання природного газу веде до надмірного викиду CO2 в атмосферу, з чим сучасна суспільна свідомість не готова миритися.

    Наслідком боротьби зі змінами клімату має стати відмова від турбін на природному газі — до 2050 року або близько того. Розробники турбін підхопили цю пропозицію. Компанія General Electric, наприклад, уже використовує водень у сотні своїх газових турбін. Щоправда, частка водню в паливі ледве сягає 5%, що не дозволяє говорити про повноцінну відмову від природного газу для таких потреб. У майбутньому General Electric планує довести водень у системі живлення газових турбін до 100%, а норвежці досягли цього вже зараз.

    «Ми встановили світовий рекорд зі спалювання водню у мікрогазових турбінах. Ніхто раніше не міг працювати на такому рівні, сказав професор Мохсен Ассаді (Mohsen Assadi), керівник дослідницької групи. — Ефективність роботи газової турбіни на водні буде дещо нижчою. Проте великий виграш полягає у можливості використати вже існуючу інфраструктуру».

    У процесі дослідження вчені налаштували камеру згоряння використання водневого палива і адаптували паливну систему для цього, як і модернізували газову інфраструктуру для роботи з воднем. Установка працює в університеті із травня цього року. Де та за якою ціною купується водень, не уточнюється.

    Зрештою, подібні проєкти призведуть до створення комплектів для переобладнання, які дозволять зберегти старе турбінне обладнання та одночасно перевести його на джерела палива з нульовим рівнем викидів. Але перш ніж такі речі стануть економічно життєздатними, ціна «зеленого» водню має суттєво знизитись.

    Джерело: newatlas.com