У Тайвані за промислове шпигунство на користь Китаю каратимуть позбавленням волі до 12 років

    50

    У п’ятницю парламент Тайваню ухвалив законопроєкт, згідно з яким тюремні терміни за промисловий шпигунство підвищуються до 12 років. Це стало реакцією на випадки передачі технологій, що почастішали, на материковий Китай, за які мало хто з порушників ніс серйозну відповідальність. Влада Тайваню сподівається, що це допоможе уникнути витоку технологій і насамперед у напівпровідниковому секторі виробництва.

    Витік технологій на материковий Китай був і залишається серйозною проблемою для Тайваню, де розташовані ключові ланки глобальних технологічних ланцюжків поставок в особі виробництв компанії TSMC, наприклад, та інших виробників напівпровідників. Відповідно до зміненого в п’ятницю Закону про національну безпеку, незаконна передача «основних» технологій з острова тягне за собою мінімальне покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі та штрафу у розмірі до 100 млн. нових тайванських доларів ($3,36 млн.).

    Якщо отриманий від незаконної передачі технологій прибуток перевищить зазначену суму, штраф може перевищити незаконні доходи від 2 до 10 разів. Більше того, каратися за законом буде також спроба шпигунства, навіть якщо вона була безуспішною. До ухвалення нового законодавства незаконна передача технологій на Тайвані підпадала під дію Закону про торгові секрети. Підприємства самі несли відповідальність виявлення потенційних порушень, і порушники рідко отримували суворе покарання.

    Також парламент Тайваню ухвалив поправку до закону, що регулює відносини між жителями Тайваню та материкового Китаю. Зокрема, співробітники компаній, які займаються ключовими технологіями та отримують значні інвестиції або допомогу від тайванської влади, а також ті, хто працював у таких компаніях протягом останніх трьох років, тепер мають отримувати попередній дозвіл уряду для зайняття нової посади на материковому Китаї. Порушники штрафуватимуться на суму до 10 млн нових тайванських доларів ($336 тис.).

    Джерело: nikkei.com



    • інші новини