Космічний телескоп “Джеймс Вебб” готують до дослідження об’єктів у Сонячній системі

    303

    Космічний телескоп James Webb («Джеймс Вебб») не лише допоможе зазирнути у часи юного Всесвіту, але також відкриє шлях до детального вивчення закутків нашої Сонячної системи. Цей дивовижний інструмент вміє захоплювати відносно близько розташовані об’єкти, що швидко рухаються. Нещодавно цей механізм був успішно перевірений на невеликому астероїді 6481 Tenzing («Тенцінг») у поясі астероїдів між орбітами Марса та Юпітера.

    Планетологи давно планують дослідження планет, місяців, комет та астероїдів нашої системи за допомогою «Вебба». У перший рік роботи телескопа на дослідження об’єктів Сонячної системи буде віддано до 7% робочого часу. Телескоп за допомогою інфрачервоних камер і двох своїх спектрометрів досліджуватиме кільця Сатурна, місяця Юпітера, далекі Уран і Нептун і багато чого іншого, куди не дотяглися автоматичні зонди. Наприклад, астрономів дуже цікавлять підлідні океани Європи, супутника Юпітера. Спектрометри «Джеймса Вебба» здатні провести аналіз газових викидів з ущелин і тріщин на його поверхні.

    «Для підготовки до майбутніх спостережень за Сонячною системою Webb успішно завершив свій перший тест з відстеження об’єкта, що рухається!», — повідомила команда телескопа у своїй стрічці Twitter.

    На даний момент телескоп «Джеймса Вебб» проходить перевірку наукових приладів – двох спектрометрів та двох інфрачервоних камер. Дзеркало та оптична система телескопа повністю сфокусовані, і отримана різкість перевищує всі сміливі очікування.

    Наукова робота телескопа почнеться наприкінці червня чи в липні. План наукової роботи на перший рік уже затверджено. Телескоп почне стежити за найближчими до нас галактиками та галактичними об’єктами. Роздільної здатності телескопа має вистачити для того, щоб зазирнути у часи утворення перших зірок і галактик — так далеко ще не дивилася людина.

    Джерело: scitechdaily.com



    • інші новини