Астрономи вперше поспостерігали за вибухом білого карлика

    292

    У липні 2020 року група європейських вчених за допомогою німецького рентгенівського телескопа eROSITA зафіксувала надзвичайно яскравий вибух білого карлика — він породив величезну вогненну кулю з температурою у 60 разів вищою за температуру Сонця.

    Білі карлики – надзвичайно щільні зірки, що втратили значну частину газової речовини. Перебуваючи у подвійній системі, білий карлик викачує водень у свого «сусіда», який накопичується на поверхні зірки. Іноді через це виробляються сильні енергетичні викиди, які називають новими, і один із них у липні 2020 року спостерігали європейські вчені.

    Астрономам пощастило: у момент вибуху, який тривав лише кілька годин, на нього був направлений німецький телескоп eROSITA — він працює в м’якому рентгенівському діапазоні, обертаючись навколо гравітаційно-стабільної точки на відстані 1,5 млн км від Землі.

    Подібні вибухи були передбачені близько 30 років тому, але до липня 2020 року їх спостерігати не доводилося вони занадто непередбачувані і нетривалі. Унікальність відкриття в тому, що вченим вдалося зафіксувати початок події, ще в рентгенівському випромінюванні, а в видимому спектрі воно проявило себе лише через деякий час.

    Вибух був настільки потужним, що на зображенні eROSITA він виявився засвіченим – телескоп був відкалібрований для роботи з випромінюваннями меншої сили, проте астрономам вдалося компенсувати цю помилку. Вчені визначили, що білий карлик відносно великий, а його маса порівнянна з масою Сонця. Температура вибуху досягала позначки в 327 тис. К, тобто в 60 разів вище за сонячну.

    Подія спостерігалася майже два роки тому, проте результати спостережень були представлені тільки зараз – вчені опублікували їх у журналі Nature.

    Джерело: space.com



    • інші новини