Марсіанський зонд NASA InSight скоро піде на спокій – енергія для роботи закінчується

    359

    Марсіанському зонду NASA InSight залишилося працювати два-три місяці на Марсі, після чого він поступово зануриться у вічний сон. Причина банальна — на сонячних панелях осіло так багато марсіанського пилу, що енергії, яка виробляється, вже не вистачає для роботи бортових систем зонда. До кінця літа апарат продовжить збір наукових даних, після чого до кінця року припинить будь-яку діяльність.

    На днях на брифінгу NASA було заявлено, що сонячні панелі зонда виробляють близько 10% енергії від початкового значення. В принципі, зонд давно виконав поставлене перед ним завдання — досліджувати будову Червоної планети по ехо від сейсмічних хвиль. Завдяки більш ніж 1300 випадкам зафіксованих марсотрусів вдалося прояснити картину внутрішньої будови Марса з його надмірно збільшеним ядром, тонкою мантією і лише однією тектонічною плитою.

    На резервному ресурсі зонд протримався два додаткові роки понад запланований час. На Марс він прибув у грудні 2018 року, де в долині Елізій мав відпрацювати 728 днів (709 солів чи марсіанської доби). За фактом зонд продовжував збирати і збирає наукові дані досі, через два роки після завершення запланованої програми і навіть встиг зафіксувати рекордні за силою маротруси — останні кілька тижнів тому.

    Втім, без невдач також не обійшлося. Допоміжний прилад зонда — бур із термодатчиком, який планувалося заглибити у надра Марса на три метри, так і не зміг пробурити породу. Датчик дозволив би отримати інформацію про динаміку внутрішньої структури Марса, але втрата невелика, вважають вчені. У загальному випадку зонд зібрав важливу інформацію, яка допоможе в майбутніх геологічних місіях на Венері і на місяцях Сатурна та Юпітера.

    Джерело: Space



    • інші новини