Поруч із нашою галактикою виявлене загадкове кільце

    8765

    У міжгалактичному просторі дуже складно виявити невидимі в оптичному та інфрачервоному діапазоні об’єкти. Порятунком залишається радіоастрономія, а нові радіотелескопи дозволяють глянути на навколишній Всесвіт по-новому. Зокрема, радіоінтерферометр «АСКАП» в обсерваторії «Мерчісон» на заході Австралії відкрив загадкове кільце ідеальної круглої форми, яке знаходиться у міжгалактичному просторі неподалік нашої галактики.

    Астрономічний об’єкт, що отримав ідентифікатор J0624-6948, розташований ближче до сусідньої з нами галактики Великої Магелланової Хмари. Спочатку об’єкт був зарахований до нового класу астрономічних явищ ORC (Odd Radio Circle). За останні два роки виявлено п’ять об’єктів ORC і J0624-6948 міг стати шостим відкриттям такого роду, але, схоже, що він таким не стане, що не применшує відкриття астрономів.

    Дослідники Університету Західного Сіднею спільно з міжнародною групою експертів провели повторний аналіз об’єкта J0624-6948 та опублікували результати робіт у престижному астрономічному журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

    «Коли ми спочатку виявили цей майже ідеально круглий радіооб’єкт, ми подумали, що це ще один ORC (Odd Radio Circle), але після наших додаткових спостережень стало ясно, що цей об’єкт із набагато більшою ймовірністю є чимось іншим», – сказав професор Мирослав Филипович (Miroslav Filipovic) зі Школи природничих наук Університету Західного Сіднею.

    Виявлене кільце має суттєві відмінності від п’яти інших відомих «дивних радіокіл» – це більш рівний радіоспектральний індекс, відсутність помітної центральної галактики як можливого господаря і більший видимий розмір – все це дозволяє припустити, що це може бути відкриття об’єкта іншого типу.

    «Найправдоподібніше пояснення полягає в тому, що об’єкт є міжгалактичним залишком наднової зірки, що вибухнула на околиці Великої Магелланова Хмари в результаті утворення наднової типу Ia, при якій відбувається вибух двох зірок, що обертаються одна навколо одної», – сказав професор Филипович.

    Якщо це так, то вперше виявлено унікальні залишки наднової, які поширилися у розрідженому міжгалактичному середовищі, де ніхто не очікував знайти чогось подібного.

    Якщо це була наднова, то вибухнула вона в період від 2200 до 7100 років тому. За астрономічними мірками зовсім недавно. Після відкриття об’єкта залишилося безліч питань, що змусить астрономів ще не раз вдивлятись у цю область простору.

    Джерело: scitechdaily.com