Вантажний корабель “Тяньчжоу-4” успішно пристикувався до китайської космічної станції “Тяньгун”

    2130

    За даними Управління програми пілотованих космічних польотів Китаю, у вівторок 03:54 за Києвом відбулася успішна стиковка вантажного космічного корабля “Тяньчжоу-4” до китайської космічної станції “Тяньгун”.

    Як повідомляють ЗМІ з посиланням на дані управління, корабель зробив стиковку з переднім вузлом стикувального базового модуля «Тяньхе». Відомо, що «Тяньчжоу-4» стартував до станції за допомогою ракети-носія «Чанчжен-7» у понеділок, 20:56 за київським часом із космодрому Веньчан, розташованого на північно-східному березі острова Хайнань, що належить Китаю.

    Стартова маса корабля “Тяньчжоу-4” складає 13,5 тонни, корабель здатний доставити на орбіту до 6,9 т різних вантажів.

    За представленими Китаєм даними, на станцію доставлено паливо, всілякі витратні матеріали, а також обладнання та інші вантажі, призначені для китайських «тайконавтів» — пілотована місія «Шеньчжоу-14» має розпочатися у червні, люди проведуть на станції близько 6 місяців.

    Станція, що будується Китаєм, розташована на висоті близько 400 км над Землею. Планується, що вона зможе прослужити понад 10 років та допускає проживання до 3 осіб. Наразі основою станції є базовий модуль «Тяньхе», до якого пристиковані вантажні кораблі «Тяньчжоу-3» та «Тяньчжоу-4».

    Найближчим часом планується розширення станції — до кінця поточного року планується пристикувати до неї модулі «Веньтянь» та «Ментянь». У березні повідомлялося, що Китай планує відкрити станцію Тяньгун для космічних туристів.

    Джерело: reuters.com