Астрономи помилилися: на Місяць впаде зовсім інша ракета

    111

    Раніше стало відомо, що ракета Falcon 9 компанії SpaceX Ілона Маска впаде на дальній стороні місяця через роки після запуску. Проте виявилось, що дані були помилковими. Ракета Falcon 9 насправді не впаде на Місяць наступного місяця. Швидше за все це буде китайська ракета.

    Білл Грей, автор програмного забезпечення Project Pluto для відстеження навколоземних об’єктів та першоджерела інформації про падіння Falcon 9 на Місяць, визнав свою помилку. Він пояснив, що ще у 2015 році він та інші спостерігачі виявили в небі непізнаний об’єкт та дали йому тимчасову назву WE0913A. Подальші спостереження показали, що це, ймовірно, був об’єкт, створений людиною, і незабаром другий ступінь ракети Falcon 9, на якій запустили апарат DSCOVR, став головним кандидатом.

    Інженер Лабораторії реактивного руху НАСА Джон Джорджіні зрозумів, що цей об’єкт насправді не був верхнім щаблем ракети Falcon 9. Він написав Грею, пояснивши, що траєкторія космічного апарату DSCOVR не проходить настільки близько до Місяця, і тому було б дивно, якби другий ступінь Falcon 9 впав на поверхню Місяця. Це спонукало Грея знову звернутися до своїх даних та знайти інших потенційних кандидатів.

    Незабаром він знайшов одного – китайську місію Chang’e 5-T1, запущену у жовтні 2014 року на ракеті Long March 3C. Ця місячна місія відправила невеликий космічний апарат на Місяць як попередній тест для можливої ​​місії повернення місячних зразків. Час запуску та місячна траєкторія майже точно збігаються з орбітою об’єкта, що зіткнеться з Місяцем у березні.