Біля берегів США знайшли затоплений корабель капітана Кука

    985

    Австралійський морський музей оголосив про виявлення Endeavour – корабля Джеймса Кука, на якому той здійснив свою першу експедицію. Згідно з новими даними, корабель спочиває на дні біля берегів американського штату Род-Айленд, повідомляє The Guardian.

    Відомо, що капітан Кук здійснив на цьому кораблі плавання навколо південної частини Тихого океану, перш ніж висадитись на східному узбережжі Австралії у 1770 році. Через вісім років «Endeavour» був затоплений у гавані Ньюпорта британськими військами.

    З 1999 року морські археологи намагаються точно ідентифікувати останки корабля. Вони обстежили 18 затонулих суден у районі, що їх цікавить.

    «Численні докази дозволили нам ідентифікувати місце аварії корабля RI 2394 в гавані Ньюпорта як місце останнього упокою Endeavour», – говорить заява австралійського музею.

    У ході досліджень археологи порівняли деталі конструкції та форму затонулого корабля з тими, що вказані на планах XVIII століття, та виявили явну схожість. Так, «Endeavour» був найбільшим із затонулих на цій ділянці кораблів (це узгоджується з історичними джерелами). Довжина корпусу судна RI 2394 виявилася майже такою самою, як у оригінальних кресленнях.

    Зразки деревини показали, що корабель був збудований у Європі, а не в Америці. Окремі фрагменти, такі як віконні рами та постановка грот-щогли, також збігаються із зазначеними у планах.

    На цей час від самого судна залишилося не більше 15%. Експерти шукають способи зберегти те, що залишилося від «одного з найважливіших та спірних суден у морській історії Австралії».

    Зазначимо, що не всі дослідники погоджуються з висновками працівників музею. Багато хто з них назвав їхнє рішення «необґрунтованим і поспішним».

    Раніше повідомлялося, що на дні Мексиканської затоки виявили якір конкістадора Кортеса. Деталь судна могла належати кораблю, що входив до його ескадри.



    • інші новини