Різнобарвним атмосферам Урана та Нептуна знайшли пояснення

    982

    Дослідницька група під керівництвом учених з Оксфордського університету встановила, чому Уран та Нептун мають різні відтінки. На фотографіях видно, що Уран здається блідішим, а Нептун має глибокий відтінок кобальту, повідомляє Earth and Planetary Astrophysics.

    Відомо, що атмосфера обох планет містить водень, гелій та метан. Вони також мають схожі температурні профілі в атмосфері. Але їх зовнішній вигляд відрізняється.

    Вчені створили моделі атмосфер обох газових гігантів, використовуючи дані космічного телескопа Хаббл і наземних обсерваторій, а також космічного корабля Вояджер-2. Результати показали, що атмосфера Урана значно товстіша, ніж у Нептуна.

    Блакитний відтінок обох планет пов’язаний із високим вмістом метану. Цей газ поглинає червоне світло і відбиває синє.

    Уран виглядає блідим, оскільки в його атмосфері є шар серпанку. Цей шар удвічі ширший, ніж в Нептуна.

    Вчені назвали це явище шаром аерозолю-2. На видимих ​​довжинах хвиль він виглядає білуватим. На їхню думку, серпанок виникає, коли метан розпадається в атмосфері під впливом ультрафіолетового випромінювання Сонця.

    “Цей шар освітлює зовнішній вигляд сьомої планети від Сонця, подібно до того, як калька на картинці робить яскраві кольори більш молочними”, – йдеться в тексті наукової роботи.

    Вчені сподіваються, що майбутні спостереження, зокрема за допомогою телескопа Джеймса Вебба, дозволять розкрити інші таємниці планет Сонячної системи. Раніше стало відомо, що атмосфери Урана та Нептуна містять аномально мало аміаку. Експерти знайшли пояснення щодо цього явища.



    • інші новини