Астрономи відкрили екстремальну планету з атмосферою, схожою на земну

    510

    Вчені з Університету Лунда у Швеції вперше досліджували атмосферу однієї з найекстремальніших відомих планет. Вона має назву WASP-189b, повідомляє Nature Astronomy.

    Згідно з наявними даними, планета непридатна для життя. Це газовий гігант, який обертається дуже близько до своєї зірки і тому дуже розжарений. Планети такого типу відомі як «гарячі юпітери».

    Існування таких планет суперечить поточним науковим моделям. Вважається, що газовий гігант не може утворитись так близько до зірки. Гравітація, радіація та інтенсивні зоряні вітри повинні перешкоджати злипанню газу, тому газові гіганти здатні сформуватися лише на відстані від світила.

    Проте близько 300 із 5000 усіх відомих екзопланет відносяться саме до такого типу. Вивчаючи їх, астрономи розраховують краще зрозуміти динаміку планетних систем.

    WASP-189b знаходиться на відстані 322 світлових років від Землі. Вона приблизно в 1,6 раза більша за Юпітер і обертається навколо своєї зірки з періодичністю в 2,7 земної доби.

    Температура на поверхні планети досягає 3200 градусів за Цельсієм – вище, ніж у деяких зірок. Коли вона проходить між своєю зіркою та Землею, промені переломлюються у її атмосфері – так учені можуть вивчити її склад.

    В рамках нового дослідження астрономи змогли проаналізувати різні шари атмосфери, кожен з яких вирізнявся своїм хімічним складом та характеристиками. Виявилося, що газова оболонка планети наповнена хмарами газоподібного заліза, титану, хрому, магнію, ванадію та марганцю.

    Вчені також виявили сліди оксиду титану, який раніше не вдалося знайти в атмосфері екзопланет. Це з’єднання рідко зустрічається на Землі, але на WASP-189b його присутність може сприяти формуванню атмосфери.

    «Оксид титану поглинає короткохвильове випромінювання, таке як ультрафіолетове випромінювання. Його наявність може вказувати на шар в атмосфері WASP-189b, який взаємодіє з зірковим випромінюванням аналогічно до озонового шару на Землі», – зазначив астрофізик Кевін Хенг з Бернського університету.

    Дослідження вказало і на іншу подібність атмосфер WASP-189b та Землі. Атмосфера газового гіганта виявилася шаруватою, хоча шари виглядають зовсім не так, як очікували вчені. Ймовірно, їх порушили сильні вітри чи інші процеси.

    Вчені зазначили, що можливість так детально вивчити атмосферу іншої планети є новою віхою в астрономії.