На Марсі виявлений дивний об’єкт діаметром 8 кілометрів

    3815

    Дивовижний об’єкт сфотографував зонд Trace Gas Orbiter (TGO) місії ExoMars – спільного проєкту Європейського космічного агентства (ESA).

    Публікуючи знімок на своєму сайті, фахівці ESA наголошують: легко можна помилитися та прийняти об’єкт за пеньок – тобто, за зріз гігантського дерева, яке колись росло на Ацидалійській рівнині Марса (Acidalia Planitia) у районі Кідонія. Це на північному сході сусідньої планети – неподалік знаменитого марсіанського Сфінкса. Він трохи лівіше і нижче.

    Зріз справді виглядає дерев’яним, видно кору і річні кільця. Але ні, це, звичайно ж, не пеньок від дерева, яке колись спиляли марсіани, а химерний кратер, що на нього схожий.

    Кору утворює темна стінка кратера, що обрамлена зсередини білою смугою льоду. Ілюзію річних кілець створюють сліди, залишені колишніми відкладеннями льоду, висота яких змінювалася у міру зміни клімату. Структуру, що нагадує деревину, утворюють тріщини, що утворилися в результаті сезонних змін температури. Знімок був зроблений 13 червня 2021 камерою CaSSIS, встановленою на борту TGO, головне завдання якого аналізувати склад марсіанської атмосфери.

    Координати пня 51.9 N/326.7 E.

    Не виключено, що на Марсі таки росли дерева. Віртуальні археологи знайшли їхні сліди. На знімку, зробленому марсоходом «Цікавість» (NASA’s Mars rover Curiosity), видно об’єкт, що вертикально стирчить – вилитий пеньок нормального розміру. Височить приблизно на метр від поверхні. Таких пеньків на землі повно. А на Марсі помічено вперше – на знімку, зробленому 25 березня 2017 року так званою камерою на штанзі (Mastcam: Left) на 1647 марсіанський день перебування «Цікавості» на сусідній планеті.

    Віртуальні археологи вважають пеньок чи то скам’янілим, чи засохлим. Можливий, однак і третій варіант: стовбур утворений застиглою лавою. Але не без участі колись живого дерева.

    На Землі пеньки, подібні до марсіанського, є на Великому гавайському острові (Big Island of Hawaii) в заповіднику так званих лавових дерев – Lava Tree State Park. Там у джунглях – на схід від Гавайського вулканічного національного парку – трапляються обвуглені зовні та порожні всередині стовбури дерев. У 1790 році під час виверження вулкана Кілауеа вони опинилися на шляху потоку розжареної лави. Дерева згоріли. Не одразу. Лава оточила їх, утворивши стовпи, що повторюють контури дерева. І застигла.

    Був час, коли на Марсі активно вивергалися вулкани. Цілком могли утворити лавові дерева, одне з яких дивом збереглося.

    У 2004 році – через 115 марсіанських днів свого перебування на Червоній планеті – ровер Opportunity сфотографував колоду. Об’єкт, що потрапив у кадр, дуже схожий на висушений сонцем та вітром дерев’яний стовбур. На Землі повно таких, викинутих на берег прибоєм і на пляжах.



    • інші новини