В атмосфері Сонця помітили примарні тіні

    5646

    Фізики, що вивчають сонячну енергію, досліджували загадкове явище, яке спостерігалося під час сонячних спалахів. Це таємничі лінії тіні, повідомляє Nature Astronomy.

    Тіні були вперше помічені у 1999 році. Вчені тривалий час не могли встановити їхню причину. Вважалося, що пов’язані з впливом магнітного поля.

    Нове дослідження показало, що тіні насправді є результатом взаємодії рідин у сонячній плазмі. Це дуже схоже на структури, що виникають на межі ударних хвиль у залишках наднових.

    «Це відкриття допоможе нам краще зрозуміти дику поведінку нашого неспокійного Сонця», – наголосили автори наукової роботи.

    Відомо, що Сонце є турбулентною кулею гарячої плазми (рідини, що складається з заряджених частинок), яка взаємодіє з електромагнітними силами. Оскільки Сонце є сферою, екваторіальна поверхня обертається швидше, ніж полюси. Це призводить до заплутування сонячного магнітного поля, що, своєю чергою, може створювати сильні локалізовані магнітні поля на поверхні зірки. Так з’являються сонячні плями, у тому числі виникають спалахи.

    Силові лінії у цих магнітних полях часто стають хаотичними. Протилежні лінії з’єднуються, розриваються та знову з’єднуються. Це магнітне переєднання приводить до вивільнення енергії та прискорення електронів до релятивістських (тобто близьких до швидкості світла) швидкостей.

    Однак це переєднання було не пов’язане з більшістю тіней. Вчені з Гарвардського та Смітсонівського центру дійшли такого висновку, дослідивши зображення низхідних потоків із космічної обсерваторії сонячної динаміки NASA та провівши комп’ютерне моделювання.

    Дослідження показало, що спадні потоки (тіні) утворюються мимовільно і є результатом взаємодії рідин різної щільності, таких як нафта та вода. Вони виникають у певній області, де щільність речовини набагато нижча, ніж у навколишній плазмі.

    Ці темні, схожі на пальці порожнечі насправді є відсутністю плазми. Щільність там набагато нижча, ніж у навколишній плазмі», – зазначили автори.

    Нове дослідження дозволить краще зрозуміти, як вивільняється магнітна енергія під час сонячних спалахів. Команда планує продовжити 3D-моделювання сонячних явищ.