Вчені знайшли у людей із зайвою вагою «вдалі» гени

    142

    Британські вчені знайшли у людей із зайвою вагою «вдалі» гени. За словами дослідників, вони визначають більшу кількість жиру під шкірою, але менше в печінці, що скорочує ризик небезпечних захворювань. Наприклад, діабет II типу та хвороби серця, йдеться на сайті Brunel University London.

    Зазначається, що будь-яка людина, чий індекс маси тіла перевищує показник 30, вважається такою, що страждає ожирінням. У двох людей з однаковим ІМТ кількість жиру фіксується різна. Він може бути розподілений у різних місцях по всьому тілу. Наприклад, жир, який «зберігається» під шкірою, вважається менш шкідливим. На відміну від жиру, який огортає внутрішні органи – печінку, шлунок, серце та інші. Такий жир фахівці називають вісцеральним, зазначаючи, що з ним дуже тяжко боротися.

    Те, де в організмі будуть розміщуватися жирові відкладення, визначають гени. І вчені розділили ожиріння на «сприятливе» та «несприятливе». Дослідники зазначили, що деякі люди мають «невдалі» гени жиру, що означає, що вони накопичують вищі рівні жиру всюди, у тому числі під шкірою, навколо печінки та підшлункової залози. А іншим пощастило більше, і у них є «вдалі» гени, які означають більшу кількість жиру під шкірою, але менше жиру в печінці і менший ризик таких захворювань, як діабет 2-го типу.

    Використовуючи метод, відомий як рандомізація Менделя, команда дослідників виявила, що з 37 захворювань, які вони протестували, 12, включаючи ішемічну хворобу серця, інсульт та діабет 2-го типу, були пов’язані з генами.

    Однак дослідники попереджають, що незалежно від того, чи є у когось сприятливе або несприятливе ожиріння, воно становить серйозну небезпеку для здоров’я людини, і навіть ті, у кого сприятливе ожиріння, все ще наражаються на підвищений ризик таких захворювань, як каміння в жовчному міхурі, астма у дорослих та псоріаз.