Телескоп James Webb нарешті досяг точки призначення на орбіті

    328

    Космічний телескоп “Джеймс Вебб” досяг своєї орбітальної мети – мільйон миль (близько 1,5 млн км) над поверхнею землі. Це є «ключовою віхою» у його місії з вивчення космічної історії, повідомляє NASA.

    Близько 14:00 за східним часом 24 січня (19:00 за Грінвічем) обсерваторія запустила двигуни на п’ять хвилин, щоб досягти так званої другої точки Лагранжа, де гравітаційне тяжіння Сонця та Землі врівноважується відцентровою силою системи, що обертається. Звідти телескопу будь-якої миті буде відкритий доступ до майже половини зоряного неба.

    «Ми на один крок ближче до розкриття таємниць Всесвіту. І я не можу дочекатися, щоб побачити перші нові погляди Вебба на Всесвіт», – зазначив адміністратор NASA Білл Нельсон.

    Очікується, що перші знімки телескопа будуть представлені вже наступного літа.

    Нагадаємо, телескоп “Джеймс Вебб” був запущений із Землі 25 грудня за допомогою ракети Ariane. Це одна з найдорожчих наукових платформ. Проєкт обійдеться NASA приблизно в 10 мільярдів доларів – його вартість можна порівняти з витратами на Великий адронний колайдер.

    Позиція «Вебба» дозволяє підтримувати безперервний зв’язок із Землею через мережу Глибокого космосу – три великі антени в Австралії, Іспанії та Каліфорнії. Одне із завдань його місії – пошук видимого та ультрафіолетового світла, випущеного найпершими об’єктами у Всесвіті. Він також досліджуватиме далекі екзопланети, визначаючи їх походження, еволюцію і можливе проживання.



    • інші новини