Вчені: через глобальне потепління субантарктичні пінгвіни рушили на південь

    282

    Вчені виявили раніше невідому колонію субантарктичних пінгвінів в одному з найпівденніших місць, де колись були помічені ці птахи. За словами дослідників, зміни клімату спонукають пінгвінів змінювати ареал проживання, і це може бути небезпечним для них, повідомляє Live Science.

    Так, колонія пінгвінів генту (Pygoscelis папуа) із 75 гнізд була помічена на острові Андерссон. Крім того, птахи заселили недосліджений архіпелаг біля північного краю Антарктичного півострова. Фахівці наголосили, що пінгвіни цього виду вперше перемістилися для розмноження так далеко на південь.

    Раніше ці райони були вкриті льодом. Це не підходило для пінгвінів генту, які віддають перевагу помірному клімату.

    Зазвичай ці пінгвіни (треті за величиною після імператорських і королівських) мешкають на тепліших субантарктичних островах, таких як Фолклендські острови біля берегів Аргентини. Вони обирають позбавлені льоду ділянки суші, плоскі пляжі та низинні скелі.

    У ході нового дослідження група вчених пропливла через море Ведделла на кораблі та підрахувала кількість пінгвінів на південному континенті.

    «Нанесення на карту віддалених архіпелагів дасть нам найкраще розуміння того, як пінгвіни регіону реагують на швидку зміну клімату», – розповіла керівник експедиції Хізер Дж. Лінч, професор екології та еволюції в Університеті Стоуні Брук у Нью-Йорку.

    Вчені зазначили, що бачили пінгвінів генту «усюди, куди б не подивилися». За їх словами, зміна клімату вже зараз радикально змінює різноманітність видів на Антарктичному півострові.

    Генту не мігрують, тому умови в місцях проживання повинні бути відповідними для них цілий рік. Переселення пінгвінів на південь є маркером того, що Антарктида перетворюється на помірніший за кліматом континент.

    Експерти відзначають, що багато популяцій пінгвінів знаходяться в постійному русі через клімат, що швидко змінюється, і збільшення промислового рибальства. Так, втрата льоду в Антарктиді збільшилася у шість разів за останні 30 років.

    Щоб допомогти місцевим тваринам, вчені та захисники природи наполягають на створенні трьох нових морських районів, що охороняються навколо південного континенту, у тому числі у Східній Антарктиді, Антарктичному півострові та морі Ведделла. Морський заповідник охопить 4 мільйони квадратних кілометрів.



    • інші новини