У стародавній єгипетській гробниці знайшли двох гігантських сфінксів

    7425

    Спільна німецько-єгипетська археологічна місія, обстежуючи стародавню столицю Єгипту Фіви (нині Луксор), виявили дві гігантські статуї сфінксу. Вони були виготовлені для фараона Аменхотепа ІІІ, повідомляє Live Science.

    Початковий розмір статуй становив близько восьми метрів. Аменхотеп III був фараоном 18-ї династії. Він правив приблизно 1390 р. до н.е. – 1353 до н.е. Його царювання відоме як період миру та процвітання в Єгипті. Аменхотеп також був дідом фараона Тутанхамона.

    Сфінксів виявили у похоронному храмі Аменхотепа, який єгиптяни називали “Храмом мільйонів років”. Також вдалося знайти залишки колон та стін, які були прикрашені церемоніальними та ритуальними сценами.

    Аменхотеп III зображений у головному уборі, з бородою та широким намистом, зазначив генеральний секретар Вищої ради старовини Мустафа Вазірі. Під час реставраційних робіт експерти помітили напис на грудях одного із сфінксів, який гласив «коханий Амона-Ра».

    Вчені відзначили, що колись храм був багатим, його наповнювало багато цінних речей. Але в 1200 до нашої ери він постраждав від руйнівного землетрусу.

    Місія також виявила три статуї богині Сехмет, що добре збереглися, яка зображується у вигляді жінки з головою лева. Статуї Сехмет розташовувалися на фасаді відкритого внутрішнього двору.

    Крім того, було знайдено фрагменти настінного рельєфу, що зображають фестиваль Хеб-Сід. Це свято було вперше проведено на честь 30-річчя правління фараона і згодом повторювалося кожні три роки. Цікаво, що під час кульмінації свята фараону потрібно було пробігти іподромом у внутрішньому дворі, щоб довести свою фізичну силу.

    Вчені зазначили, що після досліджень мають намір повернути усі артефакти на колишні місця у храмі. Раніше повідомлялося, що єгиптологи вперше розкрили мумію Аменхотепа I. Для цього було застосовано сучасні технології.



    • інші новини