На межі Одеської та Миколаївської областей можуть створити космодром

    131

    Українські вчені обговорюють можливість будівництва космодрому на адміністративному кордоні Одеської та Миколаївської областей біля узбережжя Чорного моря, повідомляють ЗМІ з посиланням на агентство «Укрінформ».

    Ініціатива створення українського космодрому обговорювалася під час установчої конференції Всеукраїнського об’єднання інноваційно-космічних кластерів.

    Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький та керівник Національного центру управління та випробувань космічних засобів Володимир Присяжний розповіли агентству, що для українського космодрому знайшли потрібну територію на адміністративному кордоні Одеської та Миколаївської областей.

    Водночас вони зазначили, що на шляху створення космодрому є технічні складності, оскільки територія України густо заселена.

    За словами Гриневецького, для будівництва космодрому потрібна велика безлюдна територія – “не менше 500 кілометрів під трасою польотів ракет-носіїв та важливих народногосподарських об’єктів по 200 кілометрів в обидва боки цієї траси”.

    Перед початком будівництва проєкт доведеться обговорити з Туреччиною через ризик падіння другого ступеня ракети-носія на її територію.

    При цьому проблему з падінням щаблів ракет-носіїв можна вирішити за допомогою новітніх технологій. Як повідомив голова управління Дніпропетровського космічного кластера Євген Рокитський, фахівці ракетних технологій навчилися створювати ракети-носії з поворотними ступенями, які повертаються до місця запуску.

    Джерело: ukrinform



    • інші новини