Виверження вулкана у Тихому океані не призведе до похолодання

    240

    Виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай, яке відбулося 15 січня в Тихому океані поблизу держави Тонга, викинуло величезну кількість попелу на рекордну висоту. Але, як заявили вчені, це не вплине на глобальний клімат Землі, повідомляє Live Science.

    Супутники виявили хмару попелу, яка вже досягла Австралії, на висоті понад 39 кілометрів. Це перший випадок, коли вулканічний попіл був виявлений так високо в атмосфері Землі, заявив науковець Оксфордського університету Саймон Прауд. Однак, попри «апокаліптичні» масштаби вибуху, викинута вулканом кількість попелу виявилася невеликою у порівнянні з іншими виверженнями.

    Великі вулкани, подібні до Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай, викидають величезну кількість діоксиду сірки у високі шари атмосфери Землі і можуть надавати відчутний охолоджувальний вплив на клімат планети. Таке трапилося після виверження гори Пінатубо на Філіппінах у 1991 році. Похолодання потім спостерігалося протягом двох наступних років.

    Згідно з наявними даними, Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай викинув в атмосферу всього 400 000 тонн діоксиду сірки. Це близько 2% обсягу, викинутого Пінатубо.

    «Через це я не очікувала б побачити значну глобальну реакцію температури поверхні», – зазначила Карен Розенлоф, експерт з хімії атмосфери в Національному управлінні атмосфери та океанів США (NOAA).

    Експерти зазначили, що шлейф викидів вулкану вже поширився на 4000 кілометрів на захід від Тонгі, створивши рекордні концентрації діоксиду сірки над Тихим океаном. Діоксид сірки є потенційно небезпечним для здоров’я людини. Крім того, він може вступати в реакцію з водою в атмосфері та викликати кислотні дощі.

    Вчені додали, що виверження відбулося на безлюдному острові в Тихому океані. Ділянка суші виникла у 2009 році після попереднього виверження, яке об’єднало острови Хунга-Тонга та Хунга-Хаапай. Наразі залишки цих островів знову роз’єднані.

    Раніше це виверження визнали «вибухом тисячоліття». Воно виявилося найпотужнішим з 1100 року.



    • інші новини