Чорна діра в серці Чумацького Шляху продовжує блимати з незрозумілих причин

    7368

    Надмасивна чорна діра в центрі Чумацького Шляху, Стрілець A*, щодня випромінює випадкові сплески радіації, і ніхто не може зрозуміти, що її викликає. Тепер міжнародна група дослідників зібрала дані за 15 років, щоб спробувати розгадати таємницю.

    Команда, яку очолює аспірант Алексіс Андрес, нанесла на карту гамма-сплески від Стрільця A* за півтора десятиліття, використовуючи обсерваторію Ніла Герелса Свіфта NASA.

    Ці сплески були в десятки і сотні разів яскравіші, ніж звичайні сигнали, що випромінюються надмасивною чорною дірою в центрі нашої галактики, але вони, схоже, не наслідують помітну закономірність.

    Дані з 2006 по 2008 рік показують високий рівень гамма-активності, за яким було швидке чотирирічне падіння, після чого активність знову різко зросла, починаючи з 2012 року.

    Може бути безліч причин нерівномірності сплесків, у тому числі газові хмари або зірки, що проходять між нами та А*, які частково блокують випромінювання.

    Дослідницька група сподівається, що дані протягом найближчих кількох років допоможуть скоротити список астрономічних підозрюваних і навіть розкрити кінцеву причину цих загадкових сплесків.

    “Як саме виникають спалахи, залишається незрозумілим”, – сказав доктор Якоб ван ден Ейнден з Оксфордського університету, який є одним із співавторів дослідження, опублікованого в “Щомісячних повідомленнях Королівського астрономічного товариства”.

    “Раніше вважалося, що більше спалахів слідує після того, як газові хмари або зірки проходять повз чорну дірку, але доказів цьому поки що немає. І ми поки що не можемо підтвердити гіпотезу про те, що магнітні властивості навколишнього газу також грають роль”.

    Джерело: techno.bigmir.net