Надзвичайно гарячі надра Землі можуть остигати швидше, ніж ми думали

    373

    Вивчаючи, наскільки добре поширений мінерал глибоко під землею проводить тепло, дослідники з Університету Карнегі та ETH Zurich виявили, що внутрішня частина планети може охолоджуватися набагато швидше, ніж ми думали.

    Земля, по суті, є гігантським пирогом, який остигає вже 4,5 мільярда років. Спочатку він був розпеченим від поверхні до центру, покритий океанами магми, але коли він остигнув зовні, утворилася тверда кам’яна кірка. Ядро, як і раніше, випромінює величезну кількість тепла в мантію, що призводить до життєво важливих процесів, таких як тектоніка плит та вулканізм, але воно теж згодом охолоне.

    Скільки часу це займе, залишається загадкою, але вчені в новому дослідженні шукали деякі відповіді, досліджуючи ключовий мінерал під назвою бриджманіт. Прикордонний шар між зовнішнім ядром і нижньою мантією складається переважно з бриджманіту, тому вивчення того, наскільки добре цей мінерал проводить тепло, може мати серйозні наслідки для планети. Проблема в тому, що зібрати ці виміри складно у лабораторії.
    Тому дослідники помістили зразки бриджманіту в комірку з алмазним ковадлом, яка була нагріта за допомогою лазерної системи, щоб імітувати сильний тиск і температуру глибоко всередині Землі. Потім вони виміряли теплопровідність бриджманіту через систему оптичного поглинання.

    Команда виявила, що бриджманіт приблизно в 1,5 рази краще проводить тепло, ніж вважалося довгий час. Це, у свою чергу, означатиме, що тепло легше переходить із ядра в мантію, прискорюючи швидкість охолодження внутрішньої частини Землі.

    І згодом це може стати ще швидшим. Коли бриджманіт остигає, він перетворюється на інший мінерал, званий постперовскітом, який є ще ефективнішим провідником тепла. Коли цей новий мінерал почне домінувати на кордоні, внутрішня частина Землі може охолонути ще швидше.

    “Наші результати можуть дати нам новий погляд на еволюцію динаміки Землі”, – сказав Мотохіко Муракамі, автор дослідження. “Вони припускають, що Земля, як і інші тверді планети Меркурій і Марс, остигає і стає неактивною набагато швидше, ніж очікувалося”.

    Хоча дослідники не можуть бути впевнені, скільки часу може зайняти цей процес, важливо відзначити, що це прискорення відбувається у геологічних масштабах часу. Надра Землі можуть остигати швидше, ніж вважалося раніше, але це все одно відбудеться протягом мільярдів років.

    Джерело: techno.bigmir.net