Вчені виявили у космонавтів руйнування клітин крові

    657

    Канадські вчені під час дослідження розкрили механізми, що сприяють розвитку анемії у космонавтів на орбіті, йдеться у статті, опублікованій у виданні Nature Medicine.

    Вже давно в науці відомо, що тривале перебування в умовах мікрогравітації негативно впливає на здоров’я людини. Співробітники Університету Оттави провели аналіз показників здоров’я 14-ти астронавтів, які протягом півроку перебували на борту Міжнародної космічної станції (МКС).

    Було встановлено, що довготривале перебування у космосі пов’язане зі збільшенням рівня продуктів руйнації червоних кров’яних клітин (гемолізу), і навіть викидом гемоглобіну з еритроцитів у плазму крові. Крім цього, експерти зафіксували підвищення концентрації окису вуглецю у повітрі альвеол.

    Через рік після завершення польоту в космос у космонавтів все ще зберігалися ефекти впливу невагомості на еритроцити, зокрема підвищений рівень гемолізу, підвищення рівня незрілих еритроцитів, а також високий рівень гемоглобіну в плазмі. Дослідження свідчить про те, що анемія, що спостерігається у космонавтів, пов’язана з гемолізом, який є основним ефектом від мікрогравітації.