Калькуляція на прання білизни: як все правильно розрахувати

    370

    Коли справа стосується прання білизни, більшість із нас розраховують все на око: вагу білизни, кількість порошку й ополіскувачу. Та є й такі, хто важить речі й ретельно вираховує обсяг необхідного засобу.

    Експерти вважають, що суворо дотримуватися дозування необов’язково, проте певна калькуляція перед запуском машинки – гарна звичка.

    Розрахунок допоможе підвищити якість прання, заощадити порошок і купити кондиціонер для білизни відповідно до потреб родини. З обчисленнями нам допомогли фахівці Procter & Gamble.

    Як розрахувати вагу завантаження

    Сучасні машинки автоматично визначають вагу завантаженої білизни й можуть стопорити цикл, коли є її недобір чи, навпаки, переліміт. Тоді електронне табло майорить кодом із помилкою, тож потрібно уважно ставитися до обсягу речей, які кладемо в барабан.

    Крім ока, вправні господині користуються мірними стаканчиками й діють згідно з рекомендаціями виробника пральних засобів щодо дозування порошку (рідини) з урахуванням приблизної ваги того чи іншого комплекту.

    Мінімально у барабан завантажують 1 кг білизни, тож випрати пару шкарпеток і майку, звісно, можна, проте це буде не зовсім безпечно для вашої техніки. Адже під час віджимання на максимальних обертах вага білизни має рівномірно розподілятися по стінках барабана. Інакше механізм почне сильно вібрувати або ж автоматично зупинить програму.

    А тепер про граничну вагу, що вказана у характеристиках пралки: це може бути 5–9 кг чи більше в надсучасних моделях. Потрібно також враховувати щільність тканини. Зокрема, покривало у мокрому вигляді стає набагато важчим, ніж коли воно сухе. Для отримання максимальних результатів щодо якості прання експерти рекомендують заповнювати барабан не більше ніж на 2/3. Постійно перевантажувати машинку погано, так значно зменшується строк служби механізму.

    Скільки порошку потрібно

    Інформацію про це зазначено безпосередньо на пакуванні прального засобу. Наприклад, пачка порошку вагою 3 кг розрахована на 20 циклів прання, тож маємо розрахунок: 150 грамів засобу на одне завантаження.

    Проте досвідчені господині завжди роблять коригування, враховуючи вагу білизни та ступінь її забруднення.

    Кількість пом’якшувального засобу

    Є визначені об’єми й для рідких пом’якшувальних засобів. Так, на пляшках кондиціонерів Lenor зазначена інформація про необхідну кількість засобу для отримання найкращого результату. Під час машинного прання до секції диспенсера заливають 2/3 обсягу ковпачка (30 мл) –це рекомендована доза. Норми чинні за умови 5-кілограмового завантаження барабана.

    А якщо перете руками, виробник радить додавати третину ковпачка (18 мл) на 10 літрів води для пом’якшення тканини й надання приємного аромату.