Біля берегів Антарктиди виявили нерестилище риб завбільшки, як ціле місто

    1596

    Група німецьких учених виявила унікальну екосистему розміром із місто на дні моря Ведделла біля берегів Антарктиди. Про це повідомляється у статті, опублікованій у журналі Current Biology.

    Експедиція на дослідницькому судні Polarstern була зосереджена на вивченні океанських течій, тому знахідку було зроблено випадково за допомогою підводної камери. Йдеться про нерестилище риб на глибині 500 метрів, що налічує близько 60 мільйонів особин і займає приблизно 240 квадратних кілометрів.

    Діаметр гнізд у середньому становив 75 сантиметрів, які глибина — приблизно 15 сантиметрів. Як зазначають вчені, у кожному гнізді було близько 1735 ікринок.

    Представники популяції належать до виду крижаної риби Іони (Neopagetopsis ionah), що мають прозорі череп та кров. Щоб вижити за низьких температур, даний вид виробив білок протеїн-антифриз, що блокує утворення кристалів льоду в крові.

    Раніше в Сан-Дієго, штат Каліфорнія, вперше за 25 років виявили рибу-канібала, що викинулася на берег. Знайдену на пляжі Ла Хойя глибоководну ланцетну рибу завдовжки 1,2 метра передали до Океанографічного інституту Скриппса для подальшого вивчення.