Марсохід Perseverance подавився марсіанською галькою

    53

    Наприкінці минулого місяця ровер Perseverance пробурив і зібрав шостий зразок гірської породи з Червоної планети, але марсохід розміром з автомобіль ще не зміг запечатати титанову трубу, що містить матеріал.

    “Нещодавно я захопив свій шостий керн і зіткнувся з новою проблемою. Здається, якісь уламки розміром із гальку заважають моїй роботизованій руці передати в трубу для герметизації/зберігання”. Про це члени команди повідомили у Twitter-акаунті Perseverance.

    Perseverance сів у лютому 2021 року всередині кратера Джезеро завширшки 45 кілометрів, у якому мільярди років тому перебували озеро та дельта річки. У марсохода дві основні цілі місії: пошук ознак стародавнього життя на Марсі та збирання та зберігання кількох десятків зразків. Цей незайманий марсіанський матеріал буде повернутий на Землю, можливо, вже у 2031 році в рамках спільної кампанії NASA та Європейського космічного агентства.

    Компанія Perseverance вже видобула п’ять зразків гірських порід із Червоної планети. 29 грудня шестиколісний робот узяв зразок номер шість зі скелі, яку команда місії називає Issole, витягаючи матеріал за допомогою ударного бура на кінці своєї роботизованої руки завдовжки 2,1 метра.

    Все йшло гладко, поки Perseverance не перемістив зразок, що вже знаходився всередині титанової трубки, в “карусель бітів”, колісну конструкцію на шасі марсохода, що обертається. Датчики несподівано зафіксували опір на цьому етапі, припускаючи якесь блокування.

    Наприкінці минулого тижня команда місії доручила Perseverance вийняти заповнену зразком трубку з каруселі та зробити кілька фотографій механізму. На цих зображеннях було виявлено камінчики в каруселі бітів.
    Команда Perseverance зараз працює над цією проблемою.

    “Конструктори бітової каруселі врахували здатність продовжувати успішно працювати зі сміттям”, – написала у своєму блозі Луїза Джандура, головний інженер з відбору проб та кешування в Лабораторії реактивного руху НАСА в Південній Каліфорнії, яка керує місією Perseverance.

    “Однак це перший раз, коли ми займаємося видаленням сміття, і ми хочемо витратити стільки часу, скільки необхідно, щоб забезпечити контрольований та впорядкований вихід цих камінчиків”, – додав Джандура.

    Це не перша проблема із відбором проб, з якою Perseverance зіткнувся на Марсі. Наприклад, марсохід не зміг зібрати будь-який матеріал під час своєї першої спроби відбору проб, що відбулася у серпні. Команда місії визначила, що цільовий камінь у цьому випадку, ймовірно, був надто м’яким і розсипався на шматочки, які не потрапили до труби.



    • інші новини