Стала відома дата відключення “сірих” мобільних телефонів

    9166

    Унікальні коди мобільних телефонів після певного періоду амністії потраплять до єдиної бази даних, і якщо апарати не будуть зареєстровані в “білому” списку, їх відключать від стільникових мереж.

    У разі ухвалення законопроекту № 6183 в Україні запрацює база даних, в якій містяться унікальні ідентифікатори мобільних телефонів (IMEI) – нових та використовуваних для фінансових послуг (у т.ч. мобільного банкінгу).

    Ця база буде розділена на три списки – “білий”, “сірий” та “чорний”. У перший увійдуть коди IMEI всіх мобільних пристроїв (телефонів, планшетів та інших гаджетів з можливістю підключення до стільникових мереж), які працювали в мобільних мережах України до 1 липня 2022 року.

    “Чорний” список потрібен для того, щоб відключати по IMEI-кодам усі вкрадені або підроблені пристрої, а також ввезені в нашу країну нелегально.

    “Сірий” список (“тимчасово дозволені”) міститиме всі IMEI, які система визначить як несправжні або клоновані, та які обслуговувалися у мобільних мережах українських операторів до 1 липня 2022 року. Такі пристрої зможуть працювати до 31 грудня 2025 року.

    У цей же перелік будуть автоматично додані власні пристрої громадян, ввезені з-за кордону – їх власникам буде надано 120 днів для подальшої реєстрації у “білому” списку.

    Дані нововведення набудуть чинності лише в тому випадку, якщо парламент ухвалить законопроект №6183.