Польські вчені знайшли один із найдавніших у світі ювелірних кулонів

    356

    Вчені знайшли одну з найдавніших ювелірних прикрас, які відомі науці. Виріб зі слонової кістки віком понад 41,5 тисяч років було виявлено в печері Стайня на півдні Польщі, повідомляється в журналі Scientific Reports.

    «Ця прикраса говорить про надзвичайні творчі здібності людей, які тут жили, а також про їхнє вміння поводитися зі знаряддями праці. Товщина підвіски складає всього 3,7 міліметра, що говорить про неймовірну спритність, з якою в ній були зроблені отвори та накреслені візерунки», – розповіла науковий співробітник Вроцлавського університету Віолетта Новачевська.

    Раніше вчені вважали, що людська культура, зокрема, образотворче мистецтво, з’явилися відносно недавно. Але знахідки останніми роками говорять про протилежне.

    Так, у печері неподалік Кракова крім підвіски знайшли і кістяне шило. За допомогою радіовуглецевого аналізу вчені визначили, що вік артефактів становить 41,5 тисяч років. Їх могли виготовити перші кроманьйонці Європи.

    Підвіска є тонкою платівкою зі слонової кістки товщиною всього 3,7 міліметра. На ній зображений візерунок з кіл і ліній. На думку вчених, вони можуть означати фази Місяця або лічильну табличку.