У Південній Африці знайшли останки найдавнішого предка людини

    368

    Вчені виявили у Південній Африці нові скам’янілості стародавнього гомініда, відомого як Australopithecus sediba. Він жив близько двох мільйонів років тому і вважається далеким предком сучасної людини, повідомляє eLife.

    Фрагмент скелета дозволив дослідникам дізнатися нові дані про цю істоту, зокрема, вирішити давню суперечку про те, як вона рухалася. Аналіз показав, що австралопітек ходив по землі як людина, але дерся по деревах, як мавпа.

    Вчені змогли виявити нижні кістки спини гомініду. Вони звернули увагу на вигнутий хребет. Його форма говорила про те, що цей вид проводив багато часу, ходячи на двох ногах, але також використовуючи верхні кінцівки для лазіння.

    Кістки збереглися у шматках породи з південноафриканської печери. Як показав аналіз, вони належали особи жіночої статі, яку вчені назвали Іссою, що на суахілі означає «захисниця».

    Також вони встановили, що у австралопітеків було п’ять поперекових хребців, як у сучасних людей. Будова поперекової області наочно демонструє, як пересувалися наші пращури. Але вченим дуже рідко вдається виявити пов’язані, а не розрізнені хребці (останні непридатні для таких досліджень).

    Останки з Південної Африки (чотири з’єднані хребці з нижньої частини спини і криж) вже назвали «ланкою, що не вистачає» у вивченні людської еволюції. Вони показали, що у австралопітеків спостерігався сильний лордоз (викривлення, що виникає внаслідок прямоходіння). Разом з тим, особливі кісткові відростки вказали на потужний м’язовий корсет, необхідний для лазіння по деревах.

    Вчені зробили висновок, що австралопітек був якоюсь проміжною ланкою між людиноподібними мавпами і сучасними людьми. У його поведінці поєднувалися риси обох груп: прямоходіння та лазіння по деревах.



    • інші новини