Вчені знайшли “родича” SARS-CoV-2 в кажанів у Великій Британії

    77

    Вчені Університету Східної Англії, Лондонського зоологічного товариства та фахівці органів охорони здоров’я Англії знайшли у британських кажанів коронавірус, споріднений з SARS-CoV-2, повідомляється на порталі наукової інформації Phys.org.

    “Секвенування геному виявило новий коронавірус в одному із зразків кажанів, який команда назвала RhGB01”, – йдеться у повідомленні.

    Це перший випадок, коли сарбековірус (коронавірус, пов’язаний з атиповою пневмонією, до яких відноситься SARS-CoV-2) був виявлений у малого підковоноса. Крім того, подібна знахідка вперше зроблена у Великій Британії. Аналогічні віруси були виявлені в інших видів підковоподібних кажанів у Китаї, Південно-Східній Азії та Східній Європі.

    Новий вірус відноситься до підгрупи коронавірусів, званих сарбековірусами, яка містить як SARS-CoV-2 (відповідальний за поточну пандемію), так і SARS-CoV (відповідальний за початковий спалах атипової пневмонії у людей у ​​2003 році).

    Подальший аналіз показав, що його найближчого родича виявили у кажана Блазіуса з Болгарії в 2008 році.

    “Дослідження походження SARS-CoV-2, вірусу, що викликає COVID-19 у людей, були зосереджені на підковоносах, але існує близько 1400 інших видів кажанів, і вони становлять 20% відомих ссавців”, – йдеться у повідомленні.

    Професор Ендрю Каннінгем із Лондонського зоологічного товариства зазначає, що природне поширення сарбековірусів та можливості для рекомбінації через проміжну коінфекцію господаря були недооцінені.

    “Цей британський вірус не загрожує людям, тому що домен зв’язування рецепторів (RBD) – частина вірусу, яка прикріплюється до клітин-господарів для їх зараження, – несумісний з можливістю зараження клітин людини”, – уточнив він.

    Проте, вважає вчений, якщо кажан з інфекцією RhGB01, яку вони виявили, заразиться SARS-CoV-2, існує ризик того, що ці віруси схрещуватимуться і з’явиться новий вірус, який може виявитися заразним для людей.



    • інші новини