Вчені розкрили небезпечну властивість коронавірусу

    757

    Німецькі вчені з’ясували, що коронавірус SARS-CoV-2 може проникати в органи зору, а також інфікувати фоторецептори та нервові клітини сітківки ока. Про це говорять наведені в статті в електронній бібліотеці bioRxiv підсумки дослідження. Його провели фахівці з Інституту Макса Планка.

    Вказується, що вчені піддали клітини сітківки ока впливу SARS-CoV-2. В результаті з’ясувалося, що коронавірус і правда здатний інфікувати клітинну структуру, а імунофлуоресценція зафіксувала перебування білків хантавірусу SARS-CoV-2 в клітинах сітківки ока.

    Підсумки дослідження продемонстрували, що в фоторецепторах і нервових клітинах сітківки є вірусні зони. Вони, своєю чергою, показують місце розмноження коронавірусу, вважають автори.

    Також вчені припустили, що саме це може бути однією з причин, по якій ряд пацієнтів, які перенесли коронавірусну інфекцію, говорять про проблеми із зором.

    Такого роду явище, як припускають дослідники, може бути пов’язане з впливом SARS-CoV-2 на запальні гени, в тому числі медіатор загоєння слизових оболонок – цитокін інтерлейкін 33 (IL33). Останній впливає на розвиток запалення сітківки ока і деградацію фоторецепторів. Ймовірно, що підвищена експресія цих генів відбувається в результаті імунної відповіді організму на зараження, відзначають вчені. Ці гени блокують мембранний білок ангіотензинперетворюючий фермент 2 (ACE2), скорочують інфікування клітин сітківки. Виходить, що для лікування ускладнень на органи зору не потрібні особливі медикаменти, а підійдуть ті ж антивірусні препарати або вакцини, які блокують фермент ACE2.