У космос запустили супутник для контролю глобального потепління

    99

    У Каліфорнії запустили на орбіту супутник Landsat 9 для моніторингу наслідків глобального потепління на планеті. Це останній проєкт програми Landsat, завдяки якій в космосі десятиліттями реєструвалися антропогенні і природні впливи на поверхню Землі, повідомляє Associated Press.

    Landsat 9 був доставлений в космос на борту ракети United Launch Alliance Atlas V, запущеної з військово-повітряної бази Ванденберг. Над створенням і запуском супутника працювали NASA і Геологічна служба США. Landsat 9 буде збирати дані спільно зі своїм попередником, Landsat 8. Перший супутник в рамках програми був запущений в 1972 році – спостереження за зміною ландшафту планети здійснюється вже майже 50 років. За даними NASA, проєкт Landsat є найтривалішим безперервним записом трансформацій Землі з космосу.

    Landsat 9 оснащений датчиком зображення, який буде реєструвати електромагнітні хвилі, що сприймаються людським оком, і інші частини спектру випромінювання. Супутник також має термодатчик для вимірювання температури поверхні. Міністр внутрішніх справ США Деб Холанн вважає, що програма Landsat має значення як для повсякденного життя людей, так і для глобальної боротьби зі зміною клімату.

    «Зараз ми знаходимося в епіцентрі кліматичної кризи, ми бачимо це [її наслідки] кожен день – посухи, лісові пожежі, урагани, буря “Іда “, яка спустошила частина півдня [США] і досягла Нової Англії», – заявила вона.

    Холанн додала, що зображення, зібрані Landsat 9, допоможуть урядам контролювати наслідки зміни клімату і приймати правильні рішення для протидії перегріву планети.

    За словами вченого Джеффа Масєка, який працював над створенням нового супутника, програма Landsat зібрала понад дев’ять мільйонів мультиспектральних зображень суші і прибережних районів Землі.

    «Використовуючи цей запис, ми дійсно можемо задокументувати та зрозуміти зміни, які відбулися з навколишнім середовищем на суші за цей період в результаті діяльності людини, а також природних явищ», – підкреслив фахівець.

    Масєка назвав Landsat кращим джерелом інформації про темпи збезлісення в тропіках і інші руйнівні процеси в лісистих зонах, такі як урагани, пожежі, нашестя комах. Разом з тим Landsat має ключове значення в моніторингу сільського господарства забезпечення людства продовольством.

    «Ми можемо точно визначити типи культур, які ростуть на кожному полі в США і в усьому світі. Ми також можемо подивитися на споживання води культурами», – розповів Масєка.

    Учені зробили висновок, що літо 2021 року стало найспекотнішим в історії США. Середня температура по країні досягла 23,3 градуса Цельсія. Спека супроводжувалася екстремальними погодними умовами – тривалою посухою, лісовими пожежами і ураганами.