Навколо далекої планети вперше помітили газопиловий диск

    67

    Астрономи за допомогою сучасних телескопів вперше виявили диск навколо планети, розташованої за межами Сонячної системи. У цьому диску можуть формуватися супутники, повідомляє Astrophysical Journal Letters.

    Екзопланета PDS 70c обертається навколо зірки, розташованої на відстані 400 світлових років від Сонця. Це гігант, по розмірах схожий на Юпітер.

    Вчені і раніше помічали навколо планети ознаки диска, але не могли чітко відрізнити його від навколишнього середовища. Знімки, зроблені телескопом ALMA, відрізняються високою роздільною здатністю.

    «Ми змогли чітко визначити, що диск пов’язаний з планетою, і ми вперше змогли обмежити його розмір», – зазначили автори наукової роботи.

    Діаметр диска становить одну астрономічну одиницю (тобто дорівнює відстані між Сонцем і Землею). У ньому можуть сформуватися три таких супутники, як Місяць.

    Нові дані важливі не тільки для розуміння процесу утворення супутників. Вони вкажуть вченим на раніше невідомі аспекти формування планет.

    Вважається, що планети народжуються в газопиловому диску, що обертається навколо молодих зірок. Вони поступово збільшуються, поглинаючи навколишні їх частки. В процесі планета може придбати власний диск, який сприяє її зростанню. В такому диску також виникають інші тіла з частинок газу і пилу, які в кінцевому підсумку стають супутниками.

    Вчені уявляють собі цей процес тільки в теорії. В останні роки їм вдалося знайти близько чотирьох тисяч екзопланет, але всі вони були вже повністю сформовані. PDS 70b і PDS 70c, які нагадують пару Юпітер-Сатурн, досі знаходяться в стадії розвитку і тому надають цінний матеріал для досліджень.

    Раніше повідомлялося, що в сузір’ї Вовка знайшли незвичайну планету. Вона може бути багата водою.