В Греції знайшли гробницю матері Олександра Македонського

    1094

    Грецькі археологи виявили місце поховання Олімпіади, дружини царя Македонії Філіппа і матері Олександра Македонського. На їхню думку, вона упокоїлася в гробниці Коріноса, розташованій неподалік від стародавнього міста Пидне, повідомляє Greek Times.

    Відомо, що Олімпіада народилася близько 375 року до н. е. і померла в 316 році до н. е. До останнього часу ніхто не знав, де вона похована.

    Історичні джерела свідчать, що Олімпіада після семимісячної облоги Пидне здалася ватажку супротивників Кассандру. Її судили як ворога батьківщини, не давши можливості дати свідчення на свій захист. Потім її стратили, а тіло поховали поза міською межею.

    Керівник нового дослідження професор Афанасіос Бідас зазначив, що гробниця Коріноса відрізняється значними розмірами. Вона помітно більша від інших македонських меморіальних споруд і явно призначалася для видатної людини. Крім того, є відомості, що вона являє собою копію мавзолею самого Олександра Македонського.

    Одним з ключових аргументів на дослідженні став той факт, що мармурова посудина для зберігання останків була орієнтована на схід. Так заведено було ховати знатних гречанок.

    Крім того, гробниця включала три внутрішніх камери. За своєю будовою вона дуже нагадувала аналогічне спорудження, розкопане в оазисі Сива в Єгипті, і яке вважається можливим місцем спочинку самого Македонського.

    Важливе значення мають і три епітафії, знайдені в гробниці. В одній згадується пам’ятник Неоптолему (синові Ахілла), розташований навпроти поховання Олімпіади. В інших відзначено, що поряд з гробницею проходила широка і жвава дорога.

    Незалежні експерти ознайомилися з висновками і визнали, що місце поховання матері Олександра Македонського дійсно ідентифіковано. Раніше вчені назвали причину смерті великого полководця. За їх словами, він став жертвою пристрасті до вина і жирної їжі.