Безпечного місця немає. Вчені закликали світ готуватися до екстремальної погоди

    1358

    Вчені наголосили, що країни по всьому світу мають бути готові до екстремальної погоди через кліматичну кризу та підвищення середньої температури повітря, яке призводить до смертей від аномальної спеки, лісових пожеж та знищення енергетичної інфраструктури.

    “Ризики були зрозумілі і відомі дуже давно, але ми не діяли і тепер у нас є дуже вузьке вікно для розв’язання проблеми”, – зазначив колишній головний науковий радник уряду Великої Британії, додавши, що “безпечного місця немає. Хто б міг передбачити температуру +48- +49 градусів Цельсія в Британській Колумбії”, передає The Guardian.

    У Канаді експерти були вражені підвищенням температури на цьому тижні. яке встановлював новий кліматичний рекорд в країні. Виняткова спека також тримається на західному узбережжі США в Сіетлі та Портленді. Місцева влада заявила, що розслідує більше десятка смертей у Вашингтоні та Орегоні, які можуть бути спричинені “пекельною” температурою. Так, за даними метеорологічної служби США, пікова температура у штаті Вашингтон сягнула 42,2°С. Через це близько 9300 будинків залишились без електроенергії, а місцева комунальна компанія Avista Utilities заявила, що будуть потрібні планові відключення електроенергії, які торкнуться понад 200 000 людей.

    “Ми маємо поставитися до цього дуже серйозно: ви розігріваєте планету – ви отримуєте частіші випадки екстремальної температури”, – наголосив Майкл Манн, професор метеорології з Університету штату Пенсільванія та автор “Нової кліматичної війни”.

    За його словами, у міру нагрівання планети небезпечні погодні явища ставатимуть ще більш поширеними.

    Вчені заявили, що масштаби спеки в США та Канаді повинні послужити “будильником” для політиків та громад у всьому світі, особливо під час підготовки до кліматичного саміту ООН, що відбудеться у Великій Британії.

    “Ризик теплових хвиль зростає по всій земній кулі досить швидко, наразі він приносить безпрецедентну погоду і умови людям і суспільствам, які цього раніше не бачили”, – сказав професор Пітер Стотт з метеорологічного бюро США.

    Як попередив професор Саймон Льюїс з Університетського коледжу Лондона, надзвичайна спека може мати величезний вплив на все – від цін на продукти харчування до джерел енергії.

    “Всюди доведеться думати про те, як боротися з цими новими умовами та крайнощами, які виникають разом із новим кліматом, який ми створюємо. Це означає, що кожному потрібні плани”.

    Науковець також наголосив, надзвичайно важливо, щоб уряди та політики взяли до уваги попереджувальні знаки та швидко розробили плани припинити викиди викопного палива та підготувати суспільства до боротьби з більш екстремальними погодними явищами.

    “Це попередження у двох сенсах. По-перше, ми повинні швидко звести викиди до нуля, щоб виключити нові екстремальні хвилі спеки, і ми повинні адаптуватися до нових кліматичних умов, які ми створюємо”, – відзначив Льюїс.